top of page

3D-animatie versus handgetekende 2D: helpt het om beide te leren?

Dus je wilt een animator worden. Het eerste dat je moet beslissen, is of je wilt animeren in 2D of 3D, toch?

Trippel Trappel - Anikey Studio


Misschien hou je van hoe 2D animatie eruitziet, maar je weet dat er meer banenkansen zijn voor 3D animators. Misschien vind je tekenen moeilijk, of je schrikt terug voor de technische vaardigheden die je moet leren als 3D animator.


Hoe kun je dan beslissen op welke techniek je je moet richten?


Toen ik nog op school zat, moest ik beslissen wat ik wilde doen. Ik dacht altijd dat ik een 2D animator wilde worden. Opgegroeid met Disney-films was ik geobsedeerd door 2D animatie. Maar toen ik me aanmeldde bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, koos ik ervoor om in plaats daarvan 3D-animatie te studeren.


Voordat ik naar de Utrecht School of Arts ging, studeerde ik Multimedia Design aan het Media College in Amsterdam. Ik begon net te leren hoe ik moest animeren. Ik had het geluk om twee geweldige stages te krijgen, een bij een 2D animatiestudio en een bij een 3D postproductiestudio.


Dit was een echte eyeopener voor mij. Voor het eerst besefte ik het potentieel van 3D-animatie. Maar ik hield nog steeds van het maken van 2D animaties. Ik wilde niet kiezen tussen het een of het ander. Maar toen ik me wilde aanmelden bij de Utrecht School of Arts, moest ik kiezen welk programma ik wilde doen.

Uiteindelijk besloot ik 3D-animatie te studeren; ik heb zelfs niet gesolliciteerd voor het 2D programma.


Waarom nam ik deze beslissing?


Mijn redenen waren eenvoudig. Ik wilde een animator worden, wat er ook gebeurde. Ik wilde zowel 2D als 3D leren. En ik dacht dat ik waarschijnlijk hulp nodig had bij 3D omdat dat technischer was, en ik kon altijd 2D animatie zelf leren.


En ik ben nog steeds erg blij met mijn beslissing. Het leren van 3D was uitdagend, en ik ben echt blij dat ik het op school heb geleerd. Voor mij zou het veel moeilijker zijn geweest om 3D zelf te leren dan 2D. Maar voor sommigen kan het moeilijker zijn om 2D zelf te leren.


Animatie is animatie.


Het maakt niet uit welke technieken je gebruikt, de animatieprincipes zijn hetzelfde.


Leren om in 2D en 3D te animeren opende veel deuren voor mij. Veelzijdig zijn kan zeer nuttig zijn, vooral als je als freelancer wilt werken of in kleinere studio's. Voor kleinere studio's is het aantrekkelijker om iemand in te huren die meerdere vaardigheden heeft.


En zelfs grote studio's geven de voorkeur aan iemand die beide kan. Vaak zie je in vacatures voor 3D animators dat ze weten hoe ze met de hand getekende animaties moeten maken. Dit komt doordat je leert focussen op verschillende aspecten van animatie, en dit kun je een betere animator maken.


Een van de belangrijkste redenen om beide te leren is omdat het leuk is. Het kan je geïnspireerd houden als je van techniek wisselt. Doorbreek je routine om ervoor te zorgen dat je niet verveeld raakt met animatie.Technieken combineren.


Wanneer ik aan 3D producties werk, begin ik vaak mijn animatie in 2D voordat ik naar 3D ga. Ik kan snel poses tekenen en met de timing spelen. Het is veel sneller om een pose te tekenen dan een personage in 3D te poseren. Dus het bespaart me tijd en ik kan me meer richten op compositie en meer experimenteren dan ik in 3D kan.


Wanneer ik aan een 2D productiewerk, kan het moeilijk zijn om het juiste perspectief te tekenen. Dus het kan helpen om snel het decor in 3D te bouwen en tijdelijke objecten te gebruiken als gids voor de 2D animatie.


Dus mijn mening is dat je zowel 2D- als 3D-animatie zou moeten leren. Je kunt altijd specifiek op één ervan focussen als je de stijl prefereert of als je meer moeite hebt met de ene. Ik raad aan om beide technieken te oefenen.


Dit is waarom ik heb besloten om zowel 2D als 3D te onderwijzen in mijn online animatiecursussen.


Leer Animeren.


Binnenkort ben ik van plan nieuwe animatie cursussen te gaan ontwikkelen en uit te brengen! Houd dus goed mijn website en social media in de gaten.


Ben je al een animator en wil je hulp met jouw portfolio of animatie shots. Dan kan ik je zeker helpen! Je kunt een half uur privéles aanvragen zodat is samen met jou kan kijken naar jouw werk. Of dit nu 2D of 3D is, ik kan je zeker helpen!8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page